Blog »

Geleneksel ve yenilenen metot; fuarlar!

Geleneksel ve yenilenen metot; fuarlar!
pazar araştırması,fuarlar,tedarikçi

“Doğru tedarikçi seçimi nasıl yapılabilir” serisinde dijital metotları gündeme getirmiştik. Bugün ise kimilerimiz için geleneksel olsa da hatta modernize etmek için arada başına “sanal” eklesek de profesyonelleri bir araya getiren tuşlar, yazılı kelimeler ile birlikte direk temas ve canlı iletişim ile inşaatta tedarikçi arama metotlarından biridir “fuarlar”

Sektörel, bölgesel ya da kapsamına uygun olarak farklılaşan fuarlar aslında ilgili alanda oyuncuları belirli zamanlarda yüz yüze ya da sanal bir araya getiren ve ticaretlerine vesile olan kanallardan biridir. Dijitalin vurgusunun daha şiddetli hissedildiği bugünlerimizde bazen “sanal” yani dijitalleşen fuarlar ile çevrimiçi ve çevrim dışı olarak iki tür olarak alıcı ve satıcıyı buluşturur. 

Çevrimdışı fuarlar bilinen en eski metotlardan olsa da kimileri için bazen çok meşaketli bazen de çok maliyetlidir. Belli zamanlarda yapılır ve ziyaretçiler belirlenen o tarihler arasında katılımcılara erişim sağlayabilir. Bu işaretler esnasında kartvizitler alınır, verilir. Ancak bu bilgiler kağıt  üstünde kalır. Fuar ertesi de size hatırlatma amaçlı görüşmenizden sanki hiç siz ihtiyacınızı anlatmamışsınız gibi gerçeklikten uzak robotik ve kalıplaşmış emailler ulaşmaya başlar. Aslında yüz yüze yaptığınız sohbetler unutulmuş, email ile kelimeler samimiyetten uzak standart selamlamaya dönüşmüştür. Peki kaç işveren ya da yetkilileri bu elektronik postları sınıflıyor ve ilgili uzmanlık ihtiyaç olunca bu e-mail üzerinden dönüş yapıyor? Ya da saklıyor ve dönüş yaptığı zaman bu dönüşü almıyor

"Ulaşmaya çalıştığınız e-posta hesabı" mevcut değil”

En ihtiyacım olduğu zaman tedarikçinin yetkilisine hiçbir zaman erişim sağlayamamışımdır. Satış yetkilisidir, iş hayatı tabii başka firmaya geçer ama patrondur, yöneticidir kartını da fuarda herkese vermek istemez.  Bu da çok normal!

Ya da fuardan geldiğinizde elinizdeki bir yığın kartvizit vardır ve aslında o firmanın ne iş yaptığını bir hafta içinde unutursunuz. Standdaki ürünlerin ya da hizmetlerin artık ne kadarı aklınızdadır? Katalogları gerçekten taşımayı ya da arşivlemeyi tercih eder misiniz? Aslında seneye yenisini çıkaracaklarından yenisini mi saklamak istersiniz? 

Çevrimdışı inşaat fuarda yapılan keyifli sohbet, samimi karşılama belki sizde olumlu intiba yarattı ancak bu büyük rekabet içersinde bu iletişimin sürekliliğini nasıl koruyacaksınız? Tedarikçinin size mesainizde en yoğun  zamanlarınızda telefon ya da email ulaşmasını mı tercih edeceksiniz?  Çünkü stand ziyaretinde tedarikçinin ürünleri dikkatinizi çekti ancak güncel bir ihaleniz yok. Böyle çok firma vardır izini kaybettiğim, kartını bulamadığım bulduğumda da el değiştirmiş ya da maalesef kapanmış!

Başrole oynayan sanal inşaat fuarları da vardır. Aslında stand ziyaretinden önce yetkilinin ad-soyad bilgisini bilirsiniz. İletişim bilgileri kayıtlıdır, firmayı önce araştırırsınız randevu talep eder ve iletişim kanalınızı seçerek görüşmeye başlarsınız. Aslında pratiktir, hızlıdır, hatta tedarikçinin stand kurma-kaldırma telaşı olmadan iletişim enerjik başlar. Ama fuar dönemliktir, o an güncel ihalelerinizin tedarikçisi hep daha şanslıdır. Çünkü onların tedarikçileri gözünüze çarpar, bazen bilemezsiniz ki sonraki ihalede işveren başka ürünler de talep edecektir. Size  özel o yıl ikinci fuarı kurarlar mı dersiniz?

Turn Up