Blog »

Doğru tedarikçi seçimi nasıl yapılır?

Doğru tedarikçi seçimi nasıl yapılır?
doğru tedarikçi,tedarikçi,pazar araştırması

Tedarikçi mi arıyorsunuz yoksa doğru tedarikçiyi mi?

Bu soru bazen kafa karıştırır, ben hep derim tedarikçi bulmak hiç zor değildir. Hele de Türkiye’de! Çünkü Türkler eş zamanlı bir çok işe çabuk adapte olur ve iş bitirmede çeviktir. Ama ticaret risksiz olmaz!

Bazen sorumluluklarınız ve yetkileriniz gereği risk oranınız değişir. Riske en aza indirgemek istersiniz ya da büyük de olsa riski alırsınız. Bana göre bu risk oranınıza göre satınalma değer ve kriterlerleriniz değişebilir. 

Tedarikçi değerlendirme ve seçimi detay analiz gerektirir. İşin büyüklüğüne, süresine, işverenine hatta son kullanıcısına göre değerlendirme önemlidir ama aslında firmanıza ve projenize uygun tedarikçi seçimi yapılmalıdır. Bu analiz, seçim ve değerlendirme sizi doğru tedarikçiye götürür. 

Rekabetin az olduğu uzmanlıklarda bu çalışma süresi daha kısadır ama pazarlıkta sizin elinizi kolunuzu bağlar. Alternatif değil muadil çözüm yaratmak bu süreyi planlanandan daha da uzun tutabilir. Çünkü tek tedarikçili çözüm bir satınalma sürecinin en sancılı sürecidir. Değer mühendisliği, müzakere ve detay piyasa araştırması sonucu bazen dönüp dolaşıp aynı yere geldiğinizi farkedersiniz ki aslında boşa çalışmış olmazsınız sadece projenin tek tedarikçi çözümünü gerçekliğine inanmış ve inandırmış olmuşsunuzdur.

Eğer rekabetin çoklu olduğu bir tedarikçi arayışınız var ise değerlendirme kriteriniz çoktur. Değerlendirmeden önce arama kriterleriniz; ilgili projenin lokasyonu, işvereni, türü, proje müellifi ile beraber tedarikçinin lokasyonu, faaliyet alanı da arama kriterlerinizi belirler. Bu kriterler aslında ilk filtrenizdir daha sonra firmanın ticari ve teknik performansını sorgularsınız. Bunun için aslında diğer kurum ve kuruluşlar devreye girer. Rating ve finans kuruluşları firmanın ticari performansını, referans kontrolü ile beraber ilgili tedarikçinin iş bitirme evrakları ile biten proje , fabrika ziyaretleri ile denetleme firmaları sizin imdadınıza yetişir. 

Sizin ihtiyacınız olan hizmeti verebileceğininden emin olmak ile beraber ticari olarak sizin firmanız koşulları dahilinde çalışabilir olması sizin değerlendirme kriterleriniz arasında yer almaktadır. 

Tüm bu arama ve değerlendirmeler sonucu kısa listeye kalan tedarikçiler aslında sizin için “doğru tedarikçi” kavramıdır. 

Tedarikçi genel “doğru tedarikçi” size özel anlamına da gelebilir.  

Turn Up